Κατηγορία Β κωδ.96 - Αυτοκίνητο με ρυμουλκούμενο

Εισαγωγή

Η εισαγωγή του Κωδικού 96 στην κατηγορία άδειας οδηγήσεως Β μας επιτρέπει να οδηγούμε συνδυασμό οχημάτων (όχημα της Κατηγορίας Β και Ρυμουλκούμενο ή Ημιρυμουλκούμενο άνω των 750 kg) συνολικού βάρους μέχρι 4.250 kg.

Μέχρι πρότινος, η μοναδική διέξοδος που υπήρχε για τον οδηγό που επιθυμούσε να έλξει νόμιμα το τροχόσπιτό του, το σκάφος του ή γενικότερα οποιοδήποτε τρέϊλερ βαρέου τύπου, ήταν να γίνει πρώτα κάτοχος επαγγελματικής άδειας οδήγησης φορτηγού και στη συνέχεια συνδυασμού οχημάτων (νταλίκας), ώστε να πιστοποιεί οτι φέρει τις κατάλληλες δεξιότητες να οδηγεί και ένα αρθρωτό όχημα μικρότερης κατηγορίας. Βεβαίως και σ’ αυτή την περίπτωση, δε θα μπορούσε να λείπει και το δαιμόνιο και η ευρυματικότητα του Έλληνα πολίτη. Σκεπτόμενος τ’ αρνητικά του να προχωρήσει στην έκδοση δύο επαγγελματικών αδειών οδήγησης, επιβαρυμένος και από τις ανανεώσεις τους κάθε πέντε έτη, οδηγήθηκε στο να βρεί κάποιο μηχανολόγο που θα υπογράφει οτι το τρέϊλερ που έλκει έχει μικτό φορτίο (τρέϊλερ φορτωμένο) βάρους μικρότερο των 750kg, καθώς με άδεια οδήγησης αυτοκινήτου επιτρέπεται να έλκει κάποιος ελαφρύ ρυμουλκούμενο, ανεξάρτητα αν φέρει ένα σκάφος δέκα μέτρων ή ενα τροχόσπιτο κάποιων τόνων....

Πλέον η διαδικασία έκδοσης αδειών έλξης από το Υπουργείο δεν γίνεται με τον απλοϊκό τρόπο όπως στο παρελθον, καθώς ζητούνται επίσημα έγγραφα από τον κατασκευαστή του τρέϊλερ, όπως έγκριση τύπου, που φαίνονται αναλυτικά τα μέγιστα βάρη και διαστάσεις (αυτό σηματοδοτεί και το τέλος στις ιδιοκατασκευές).

Αυτόματα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, οτι από εδώ και στο εξής θ’ αναγράφονται τα πραγματικά βάρη στις βεβαιώσεις των αδειών έλξης και ο οδηγός του οχήματος που ελέγχεται θα πρέπει να επιδεικνύει την αντίστοιχη άδεια οδήγησης που να το καθιστά νόμιμο.

Προφανώς, οι βεβαιώσεις έλξης που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα ισχύουν κανονικά, αλλά όλα δείχνουν οτι θα υπάρξουν και μηχανισμοί ελέγχου των πραγματικών συνθηκών φόρτωσης των τρέϊλερ μέσω του ζυγίσματος, που κρίνεται οτι η απόκλιση της βεβαίωσης έλξης από την πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη.

Απίστευτα θετικά:
 • Εφαρμογή και κάλυψη πολλών αναγκών. Έλξη τρέϊλερ ιστιοπλοϊκών ομίλων-υπερκατασκευών, έλξη τρέϊλερ μεταφοράς αυτοκινήτων-μοτοσικλετών, έλξη τρέϊλερ μεταφοράς αλόγων, τρέϊλερ μεταφοράς σκαφών, τροχόσπιτα, τρέϊλερ μεταφοράς δεξαμενών, τρέϊλερ μεταφοράς φορτίων γενικότερα.
 • Δεν απαιτείται θεωρητική εξέταση.
 • Δεν χαρακτηρίζεται η άδεια οδήγησης ως επαγγελματική, επομένως δεν απαιτείται ανανέωση μέσω ιατρικών εξετάσεων κάθε πέντε χρόνια, ούτε και σεμινάρια χορήγησης Π.Ε.Ι.
 • Απαιτούνται μόλις έξι (6) πρακτικά μαθήματα και ένα (1) θεωρητικό.
 • Τα μαθήματα γίνονται με έλκον όχημα της κατηγορίας Β της σχολής μας, όχημα οικείο στους οδηγούς των ερασιτεχνικών οχημάτων, επομένως δε θα χρειαστεί κάποιος που δεν έχει εμπειρία στα οχήματα των μεγαλύτερων κατηγοριών να μπει στη διαδικασία να εξοικιωθεί μ’ αυτά.
 • Πολύ χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με την εναλλακτική λύση της απόκτησης άδειας οδήγησης φορτηγού και συνδυασμού οχημάτων.

Προϋποθέσεις

 • Κάτοχος άδειας οδήγησης Αυτοκινήτου

Δικαιολογητικά - Εκτύπωση

 • Μία (1) έγχρωμη φωτογραφία διαβατηρίου
  Η φωτογραφία θα πρέπει να είναι κατάλληλου μεγέθους (μεγαλύτερη από τις κλασσικές μικρές έγχρωμες), βάσει των προδιαγραφών που ορίζει το Υπουργείο (ανάλυση κτλ.), χωρίς φθορές και αποτυπώματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απόρριψής τους.

 • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει αποκτήσει ακόμη ΑΦΜ, θα πρέπει να απευθυνθεί στην ΔΟΥ που ανήκει (βάσει του τόπου κατοικίας) έχοντας μαζί του την Αστυνομική Ταυτότητα (αποφύγετε τις Παρασκευές). Σε περίπτωση που είναι ήδη κάτοχος ΑΦΜ, θα πρέπει απλά να γνωρίζει τον αριθμό, ώστε να συμπληρωθεί στο αντίστοιχο πεδίο της Υπεύθυνης Δήλωσης.

 • Απλή Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Ισχύοντος Ελληνικού Διαβατηρίου ή Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας
  Για αλλοδαπούς (ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΟΥ Κ-Μ ΤΗΣ Ε.Ε. ή ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ) συμβουλευτείτε τις Προϋποθέσεις.

 • Φωτοτυπία Άδειας Οδήγησης Αυτοκινήτου

 • Αίτηση Υπεύθυνη Δήλωση - Εξουσιοδότηση - Εκτύπωση
  Απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής του υποψηφίου από ΚΕΠ ή Αστυνομία. Πρέπει να έχετε μαζί σας την Αστυνομική σας Ταυτότητα.

 • Αίτηση εκτύπωσης Άδειας Οδήγησης νέου τύπου - Εκτύπωση
  Απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής του υποψηφίου από ΚΕΠ ή Αστυνομία. Πρέπει να έχετε μαζί σας την Αστυνομική σας Ταυτότητα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η υπογραφή σας να μην βγεί εκτός του ειδικού λευκού πλαισίου, καθώς η υπογραφή σκανάρεται από ειδικό μηχάνημα και υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης της αίτησης.

 • Παράβολα - Συνολικό Κόστος 30€ (e-Παράβολο)
  • Παράβολο εκτύπωσης - 30€

  Για να προμηθευτείτε τα παράβολα θα πρεπει είτε να απευθυνθείτε σε δημόσιο Ταμειο που υπάγεται στις κατα τόπους εφορίες είτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική εφαρμογή του taxis. Επιλέγοντας την 2η λύση, θα πρέπει να εκτυπώσετε τα παράβολα και στην συνέχεια να τα πληρώσετε είτε στα ΕΛΤΑ είτε σε οποιαδήποτε τράπεζα (ή e-banking), συμπληρώνοντας οπωσδήποτε ως όνομα καταθετη το όνομα του υποψήφιου. Σε κάθε περίπτωση η Σχολή μας μπορεί να σας υποστηρίξει στην έκδοση των παραβόλων.

Θεωρητική Εκπαίδευση

Οι ελάχιστες ώρες Θεωρητικής Εκπαίδευσης που θα πρέπει να παρακολουθήσει ο υποψήφιος είναι μία (1).

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Εκπαίδευσης της Σχολής μας.

Για να εξασφαλισθεί το αδιάσπαστο της προσοχής και να ενισχυθεί η προσπάθεια των μαθητών, ο χώρος παρέχει όλες τις ανέσεις στους μαθητές με κατάλληλο κλιματισμό και με ειδικά καθίσματα με αναλόγιο. Η σωστή θεωρητική εκπαίδευση συμβάλλει αισθητά στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η απόκτηση της άδειας οδήγησης, αλλά η απόκτηση σωστών βάσεων και εφοδίων. Η καλή οδική συμπεριφορά πρέπει να μας απασχολεί, ώστε να μπορούμε ν' ανταποκριθούμε στις πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Στη διάθεσή μας έχουμε:

 • υπολογιστές με κατάλληλα προγράμματα εκμάθησης (διαθέτουμε και υπολογιστή αφής, ώστε να είναι πιο γνώριμη η διαδικασία εξέτασης των σημάτων στο υπουργείο),
 • προβολή ειδικού προγράμματος θεωρίας σε τηλεόραση μεγάλων διαστάσεων,
 • εικονογραφημένους πίνακες που προβάλουν διάφορα συστήματα και συγκροτήματα του αυτοκινήτου,
 • ειδικά κατασκευασμένη τομή κινητήρα, διαφορικού, τομή κιβωτίου ταχυτήτων και περιφερειακών μερών, παρέχοντάς μας πρόσθετα τη δυνατότητα κίνησης, ώστε να κατανοηθεί η λειτουργία του κινητήρα και των συστημάτων του
 • ειδικά κατασκευασμένη τομή του υδραυλικού συστήματος πέδησης, ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας τους.

Βάζοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών μας, έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως πυροσβεστική φωλιά, πυροσβεστήρες, εξόδους κινδύνου, φώτα ασφαλείας, έλεγχο της στατικότητας του κτιρίου κτλ.


Εξετάσεις Θεωρίας

Για την συγκεκριμένη κατηγορία ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Θεωρητική Εξέταση.


Πρακτική Εκπαίδευση

Βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας οι ελαχιστες υποχρεωτικές ωρες πρακτικής εκπαίδευσης είναι έξι (6).

Η διάρκεια της εκάστοτε εκπαιδευτικής ώρας ορίζεται σε 45 λεπτά και είθισται κάθε προγραμματισμένο μάθημα να διαρκεί 90 λεπτα (διπλό μάθημα). Τα πρακτικά μαθήματα πραγματοποιούνται με τα ιδιόκτητα ειδικά διασκευασμένα οχήματα της σχολής μας, τα οποία διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, ώστε να είναι λειτουργικά και ασφαλή, ενώ αντικαθίστανται άμεσα με καινούργια, όταν κρίνεται σκόπιμο, προκειμένου να διατηρούμε υψηλό επίπεδο παροχών στους μαθητές μας.


Εξετάσεις Οδήγησης

Για την συγκεκριμένη κατηγορία ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Πρακτική Εξέταση.

SOCIAL MEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παναγή Τσαλδάρη 22,
Μελίσσια - T.K.15127

Σταθ. 210.8100882
Fax. 210.8100871
Κιν. 6977717373

Σχολή Οδηγών "ΤΟ ΤΖΙΝΙ" © Copyright 2023 - Designed by LΝ